PvdA wil lagere rentes voor sociale leningen

Door Elbert Elbers op 10 maart 2020

Gemeente gaat borg staan voor sociale kredietverlening

Dinsdag 10 maart bespreekt de gemeenteraad een voorstel van het college om borg te staan voor sociale kredietverlening. De gemeente gaat deze kredietverlening niet zelf oppakken, maar besteed dat uit aan de Kredietbank Nederland. Inwoners van onze gemeente zullen voor deze leningen een rente moeten betalen tot 6%. Met zo’n lening kunnen inwoners een wasmachine, koelkast of televisie kopen. Of andere spullen om hun woning mee in te richten. Ook kan de lening worden ingezet voor aflossing van schulden.

De gemeente Overbetuwe wil een borgstelling afgeven voor het totaal van alle uitgezette leningen in Overbetuwe door de Kredietbank Nederland. Op basis van ervaringscijfers van de Kredietbank wordt geraamd dat in 2020 hiermee een bedrag van maximaal € 100.000 is gemoeid. Ongeveer twintig personen in Overbetuwe zullen gebruikmaken van een sociale –of een persoonlijke lening.

Het overgrote deel van de sociale kredietverstrekking wordt afgelost. Het risico voor de feitelijke kosten van de borgstelling is daarom beperkt tot naar verwachting maximaal € 5.000. De daadwerkelijke kosten vanwege de borgstelling worden in 2020 structureel gedekt uit het budget armoede bestrijding.

Denkend aan Overbetuwe

Als je aan Overbetuwe denkt, waar denk je dan aan? Sommige partijen denken dan aan een gemeente waar het goed leven is. En jazeker, veel inwoners van Overbetuwe hebben gelukkig een goed leven. Maar, dat geldt niet voor iedereen in onze gemeente. Hoe kan het dat in deze economisch mooie tijden inwoners jarenlang beroep moeten doen op een voedselbank? Hoe kan het dat wij toestaan dat mensen door online warenhuizen leningen met torenhoge rentes krijgen aangesmeerd? 

PvdA wil lagere rentes voor sociale leningen

De PvdA heeft grote moeite met het voorstel van het college. Als je in de gelukkige toestand bent, dat je een huis kunt kopen met een hypotheek van de bank, dan betaal je een rente van 1% of 2%. Hoe kan het dan?, dat mensen met een laag inkomen, en vaak met flinke schulden, voor hun leningen een rente moeten betalen van 3% of 6%? 

Dat is niet het Overbetuwe dat de PvdA wil.

Het lijkt erop dat het college vooral de kosten van bijzondere bijstand voor inrichtingskosten en duurzame gebruiksgoederen wil beperken. Maar waar blijven de mensen? Het leven voor mensen in een moeilijke financiële situatie wordt hier niet beter van.

Geen juiste keuze

Als argument voor het voorstel wijst het college er op, dat de gemeente in het verleden bewust heeft gekozen om de rol van bank niet zelf in te vullen. Onderbouwing voor deze eerdere keuze wordt niet gegeven. De PvdA is er niet van overtuigd, dat de gemeente in het verleden een juiste keuze heeft gemaakt. Om die reden vragen wij onze collega’s in de raad om dit voorstel niet aan te nemen. De PvdA wil dat de wethouder een nieuw voorstel aan de raad voorlegt. Een voorstel, waarin het belang van de inwoners voorop staat. Pas dan gaat het niet om de gemeente en effecten voor de ambtenaren, maar om het Overbetuwe dat de PvdA wil voor onze inwoners. 

 

Elbert Elbers

Elbert Elbers

  “Kies socialer. Stem PvdA!” Het hele leven is politiek. En politiek doet er toe. Lokaal beslis je over betaalbare woningen voor iedereen, een groen Overbetuwe met rode idealen, fatsoenlijk werk, en toegankelijke zorg in de dorpen. Omdat ik actief bij die keuzes betrokken wil zijn, ben ik lid geworden van de Partij van de

Meer over Elbert Elbers