STAMTAFEL bij Protestantse Gemeente Elst

Door Elbert Elbers op 2 februari 2018

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen ben ik vrijdagochtend 2 februari met Hanny van Brakel van de CU Overbetuwe in gesprek gegaan met de bezoekers van de stamtafel van spiritueel centrum De Ruimte van de Protestantse Gemeente in Elst. Het gesprek werd geleid door ds. Jeroen Jeroense. Aan de stamtafel is gesproken over het basisinkomen, betaalbare woningbouw, eigen bijdragen in de zorg en de rol van het geloof in de lokale gemeenschap. Van de PvdA Overbetuwe waren ook Cecile de Boer (nr 2 op de kandidatenlijst) en Gerard Romijn (nr 4 op de kandidatenlijst) aanwezig.

Het gesprek was de aftrap van een serie van vier. Daarin besteedt de stamtafel van spiritueel centrum De Ruimte van de Protestantse Gemeente in Elst aandacht aan de relatie politiek en geloof en aan de plaats van de kerk in de publieke ruimte. Hanny van Brakel vroeg mij hoe ik het heb ervaren om als enig raadslid van de PvdA-fractie bezig te zijn. Daarop antwoordde ik haar, dat ik nog meer waardering heb gekregen voor haar jarenlange inzet en doorzettingsvermogen. Hanny vertegenwoordigt de CU namelijk al vanaf 2001 in haar eentje in de gemeenteraad. Een hele prestatie.
Mijn vraag aan Hanny was, hoe zij omgaat met andere partijen, die al dan niet het geloof als uitgangspunt voor hun politiek handelen kiezen. Zij accepteert de verschillende uitgangspunten en kan met alle partijen samenwerken.
In het gesprek kwam naar voren dat de Protestantse Gemeente zelf een actieve rol kan innemen richting lokale politiek. Op die manier wordt hun mening duidelijk kenbaar voor iedereen en kan de politiek laten weten wat de partijen ervan vinden.
Cecile en Gerard hebben een waardevolle inbreng kunnen leveren aan het gesprek. Zo noemden zij het standpunt van de PvdA over de Railterminal Gelderland en de rol van de gemeente bij het bouwen van meer betaalbare woningen.
Het was fijn om op een positieve manier met inwoners van Elst in gesprek te zijn.

De programmering van de stamtafel is als volgt:
vrijdag 2 februari: Elbert Elbers (PvdA) en Hanny van Brakel (CU)
vrijdag 16 februari: Peter de Waard (VVD) en Hanno Krijgsman (GL)
vrijdag 2 maart: Mariël de Vries (D66) en Dimitri Horsthuis (GBO)
vrijdag 16 maart: Jan van Baal (CDA) en Ard op de Weegh (BBO).

Elbert Elbers

Elbert Elbers

“Stem PvdA voor een lokaal links geluid!” Het hele leven is politiek. En politiek doet er toe. Lokaal beslis je over fatsoenlijk werk, betaalbare woningen voor iedereen en toegankelijke zorg in de dorpen. Omdat ik actief bij die keuzes betrokken wil zijn, ben ik lid geworden van de Partij van de Arbeid. Een partij die

Meer over Elbert Elbers