Ruimhartig minimabeleid

Door Elbert Elbers op 20 juni 2019

In ons verkiezingsprogramma 2018-2022 sluiten we aan bij woorden van de oud-burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan. De titel van het programma is dan ook: ‘Zorg goed voor Overbetuwe, zorg voor elkaar’. In de gemeenteraad hebben we jarenlang gepleit voor een ruimhartig minimabeleid. De PvdA vindt al veel langer dat meer mensen in aanmerking moeten kunnen komen voor financiële ondersteuning. Een manier waarop je daarvoor zorgt is door een inkomensgrens te hanteren van 130% van het bijstandsminimum. Eindelijk komen ook andere partijen in beweging en delen zij ons uitgangspunt.

Op 25 juni staat het beleidsplan armoedebeleid 2019 – 2022: “Samen zorgen voor perspectief, armoede raakt ons allemaal” op de agenda van de gemeenteraad. Het is een ambitieus en meteen ook een ingewikkeld plan. Dat komt vooral omdat de gemeente bij elke regeling een andere inkomensgrens hanteert. De ene keer is dat 110%, dan 120% en soms 130% van het wettelijk sociaal minimum (WSM). Ingewikkeld om uit te voeren en niet te begrijpen voor inwoners van Overbetuwe.

De schroom om hulp te vragen is hoog. Inwoners weten vaak ook niet dat ze recht hebben op ondersteuning. Om die redenen moet zo helder mogelijk zijn voor een inwoner wanneer je recht hebt op hulp. Om dit voor elkaar te krijgen stellen PvdA, GroenLinks en D66 nu voor om de inkomensgrens voor alle minimaregelingen op te hogen naar 130% van het sociaal minimum. Wij gaan ervan uit dat een meerderheid in de raad dit voorstel gaat steunen.

Gelukkig gaat het met veel mensen in Overbetuwe gewoon goed. Met dit voorstel steunen we wel een groeiende groep inwoners, die achterop dreigt te raken. In onze ogen is het een flinke stap richting een rechtvaardige samenleving van eerlijk delen. Voor sociaaldemocraten is solidariteit nog altijd de belangrijkste bouwsteen van onze samenleving. Zeker ook voor de PvdA Overbetuwe. Daarom zijn we blij met dit voorstel.

Elbert Elbers

Elbert Elbers

  “Kies socialer. Stem PvdA!” Het hele leven is politiek. En politiek doet er toe. Lokaal beslis je over betaalbare woningen voor iedereen, een groen Overbetuwe met rode idealen, fatsoenlijk werk, en toegankelijke zorg in de dorpen. Omdat ik actief bij die keuzes betrokken wil zijn, ben ik lid geworden van de Partij van de

Meer over Elbert Elbers