3. Een groen Overbetuwe met rode idealen

Een groen Overbetuwe met rode idealen De PvdA wil groene dorpen en een duurzaam Overbetuwe, voor de huidige en de volgende generaties. We hebben niet de luxe om te wachten, we moeten hier nu gezamenlijk onze schouders onder zetten en overgaan tot actie. De PvdA wil voorkomen dat mensen met een laag inkomen de hoogste rekening betalen. Verduurzaming is essentieel en als het voor mensen met een kleine portemonnee onbetaalbaar wordt, moet de overheid bijspringen. Daar gaan we werk van maken: groen moet je rood doen!

Een groen Overbetuwe met rode idealen

De PvdA wil groene dorpen en een duurzaam Overbetuwe, voor de huidige en de volgende generaties. We hebben niet de luxe om te wachten, we moeten hier nu gezamenlijk onze schouders onder zetten en overgaan tot actie.
De PvdA wil voorkomen dat mensen met een laag inkomen de hoogste rekening betalen. Verduurzaming is essentieel en als het voor mensen met een kleine portemonnee onbetaalbaar wordt, moet de overheid bijspringen. Daar gaan we werk van maken: groen moet je rood doen!

Onze plannen:

  • Ons dak als energiecentrale: er kunnen nog veel meer daken gebruikt worden voor het opwekken van groene stroom. De PvdA Overbetuwe wil eigenaren van grote daken stimuleren om zonnepanelen te plaatsen. De gemeente plaatst op alle daken van gemeentelijke gebouwen zonnepanelen om in haar eigen stroomverbruik én het stroomverbruik van de buurt te voorzien. De gemeente nodigt buurt-energiecoöperaties uit om in zonnepanelen te investeren.
  • Windmolens zijn belangrijk voor onze ambitie in duurzaamheid: we moeten zo veel mogelijk duurzame energie opwekken. Windmolens zijn complementair aan zonnepanelen, omdat het vaak waait als de zon niet schijnt. In lijn met de recente uitspraak van de Raad van State en met de in de gemeenteraad vastgestelde uitgangspunten wordt, per locatie, een zorgvuldige belangenafweging gemaakt en scherp gekeken naar onder andere de geluidsnormen. Daarbij houden we de effecten op gezondheid, welzijn en milieu in gedachten. Wanneer er molens geplaatst worden, moeten bewoners de mogelijkheid krijgen om mee te delen in de opbrengsten. Zoeklocaties voor windmolens vinden we bij voorkeur langs wegen (A15 en A50) en niet in de natuur of vlakbij onze dorpen.
  • Geïmporteerde biomass: het gebruik van fossiele bronnen voor het opwekken van energie vinden we onwenselijk. Over geïmporteerde biomassa zijn we duidelijk: wij willen dit niet. Een verstandig regionaal afval- en energiebeleid, ook rondom biomassa, verdient extra aandacht.
  • Omruil witgoed: we voeren een omruilmogelijkheid voor witgoed in voor inwoners met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum. Via de gemeente kun je dan je oude energieslurpende apparatuur voor energiezuinige varianten vervangen.
  • Meer groen in de dorpen: iedereen geniet van groen in de dorpen. Een groene leefomgeving heeft een positief effect op ons gemoed en onze gezondheid. Daarnaast voorkomt groen dat straten overstromen bij hevige regenval en houdt het onze dorpen koeler in de zomer. Groen maakt de dorpen klimaatbestendiger. We willen natuurgebieden toegankelijk en uitnodigend maken. Omdat iedereen op een andere manier geniet van groen, willen we deze plekken voor verschillende doeleinden inrichten. Van groen voor ontspanning en ontmoeting tot ruimte voor sport en spel.
  • Groene buurtbudgetten: naast de gemeente die in de eerste plaats verantwoordelijk is voor groene dorpen, krijgen inwoners ook meer te zeggen. Daarom wil de PvdA meer inzetten op groene dorpsbudgetten. Kleine stukjes groen zijn zowel een bron van plezier voor inwoners, als essentieel voor afkoeling, waterafvoer en leefbaarheid van de dorpen. De PvdA breidt de mogelijkheden voor dergelijke kleine stukjes groen uit, zeker als hieraan initiatieven van bewoners ten grondslag liggen. Tegels vervangen door groen zorgt dat water beter wordt opgenomen, waardoor het riool minder wordt belast.
  • Meer bomen in de dorpen: we willen meer bomen in de dorpen. Bomen zorgen naast verfraaiing van het straatbeeld namelijk ook voor verkoeling. Als ergens een boom wordt weggehaald, moet er op korte termijn minimaal een boom in dezelfde buurt bijgeplant worden.
  • Sterkste schouders de zwaarste lasten: wanneer door investeringen voor groen of duurzaamheid de lasten voor inwoners omhoog gaan, vangen we dit inkomensafhankelijk op. We verrekenen dit met de WOZ-waarde van woningen, zodat ook hier de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.
  • Warmteschappen oprichten: de gemeente faciliteert de oprichting van ‘warmteschappen’: kleine coöperatieve warmtevoorzieningen in handen van de bewoners en vastgoedeigenaren in de buurt. De warmtevoorziening wordt aangepast aan het type woning. Sommige woningen zijn nog slecht geïsoleerd. Dan is het duur en inefficiënt om direct van het gas af te gaan. In zulke gevallen wordt een buurt-CV geplaatst, zodat eigenaren de tijd krijgen om te isoleren. Daarna hoeft de buurt pas volledig van het gas af.
  • Circulaire economie: we willen in onze gemeente naar een circulaire economie, waar al het afval en grondstoffen hergebruikt wordt. Daarom scheiden onze inwoners papier, groente- fruit- en tuinafval (gft), plastic, metaal en drankkarton (pmd) en restafval.

 

Marion Saedt

Marion Saedt

De gemeente moet helpen met het scheppen van gelijke kansen voor iedereen Mijn naam is Marion Saedt, 42 jaar en woon sinds 2016 met mijn gezin in Zetten. U vindt mij op plaats 11 van de PvdA kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in onze prachtige gemeente Overbetuwe. Ik vind het hier heerlijk wonen, graag ben ik

Meer over Marion Saedt