Raadswerk gaat gewoon door

6 februari 2022

Raadswerk gaat gewoon door

De verkiezingen van 14, 15 en 16 maart staan voor de deur. Toch gaat het raadswerk gewoon door. Zo ook voor onze raadsleden Cécile de Boer en Elbert Elbers. Zij letten erop dat het college niet op het laatste moment voorstellen aan de raad voorlegt, die eigenlijk nog niet voldoende voorbereid zijn. Of voorstellen waarover een nieuwe raad zich zou moeten uitspreken, omdat zij aan zet zijn en plannen moeten omzetten in daadwerkelijke maatregelen.

Schuldhulpverlening in Overbetuwe

Begin januari vroeg de PvdA in de raadsvergadering aandacht voor hoe het college van CDA, GBO en VVD omgaat met mensen die schulden hebben. Als geen enkele andere partij weten en beseft de PvdA dat het langdurig moeten rondkomen van een minimuminkomen iets ‘doet’ met een mens. Zeker als je ook nog schulden hebt. Als je de betekenis hiervan tot je laat doordringen, dan weet je dat je er als partij en raadslid alles aan moet doen om ervoor te zorgen dat die uitzichtloze situatie zo kort mogelijk duurt. Zeker als je je beseft dat een ieder van ons zomaar in problemen kan komen. Kortom er is veel aandacht nodig voor deze groep kwetsbare inwoners.

Vragen aan college

Omdat de PvdA heel goed weet wat schulden met mensen doen vonden wij het tijd voor het stellen van vragen aan de behandelend wethouder in de raadsvergadering van 11 januari. Directe aanleiding voor het stellen van de vragen was het nieuws in de media dat er problemen waren met de uitvoering van schuldhulpverlening. Overbetuwe heeft er jammer genoeg voor gekozen om mensen met schulden te laten ondersteunen door een extern bedrijf, PLANgroep, in plaats van door eigen ambtenaren. Deze uitbesteding vinden wij geen goede zaak, omdat dorpsgenoten dan minder snel en goed worden geholpen. Je moet je verhaal, jouw problemen, dan vaker en met meer mensen bespreken, terwijl je daar echt niet op zit te wachten.

Namens de PvdA stelde ik daarom deze vragen:

  • In Arnhem hebben inwoners door fouten bij de gemeentelijke schuldhulpverlening door inschakeling van PLANgroep nieuwe schulden opgelopen. Zijn inwoners van Overbetuwe door fouten van de gemeente en PLANgroep in de problemen gekomen, om hoeveel inwoners gaat dat, hoe zijn de problemen opgelost en hoe wordt voorkomen dat deze problemen ontstaan?
  • Onze gemeente moet de kwaliteit van de uitvoering borgen.
    Is het college van mening dat onze gemeente bij uitbesteding van werk voldoende kan instaan voor de kwaliteit van uitvoering? Vindt het college schuldhulpverlening een werksoort, die door eigen medewerkers in vaste dienst zou moeten worden uitgevoerd? Is het college bereid om met de gemeenteraad een discussie te voeren of je deze dienstverlening moet uitbesteden? En breder, is het college bereid om met de gemeenteraad een discussie te voeren welke werksoorten zij als essentieel kenmerkt, uit te voeren door de eigen ambtelijke organisatie of in samenwerking met een andere gemeente.

Tenslotte vroeg ik ook naar de manier waarop de wethouder de raad in het vervolg zou informeren over de manier waarop de schuldhulpverlening in Overbetuwe wordt uitgevoerd. In de komende raadsperiode zal de PvdA zeker aandacht houden voor dit onderwerp en de mensen die door schulden in de problemen komen.

Terugkijken naar vergaderingen van 1, 2 en 3 februari

Zo vlak voor de verkiezingen legt het college nog een heleboel belangrijke onderwerpen aan de gemeenteraad voor. Deze onderwerpen zijn begin februari allemaal besproken op een zogeheten voorbereidende vergadering. Het is een voorbereiding op de uiteindelijke behandeling door de gemeenteraad in een vergadering op 15 februari. Deze onderwerpen kwamen allemaal langs:

  1. Hart van Oosterhout
  2. Ontwikkelvisie Driel Zuid-Oost
  3. Aangepaste regeling uitvoering Wsw door Scalabor b.v. 2023-2025
  4. Nieuw Speelbeleid ‘Samenspel (en) in Overbetuwe
  5. Regionale visie Samenwerking en Opdrachtgeverschap Jeugd, WMO en beschermd wonen
  6. Kadernota Samen aan Zet
  7. Woonagenda Overbetuwe 2025
  8. raadsaanlevertijden bij adviesrecht buitenplanse omgevingsplanactiviteiten
  9. Initiatiefvoorstel raadsrapporteurs evaluatie 2020/2021 & voorbereiding Prioritering 2022/2023
  10. Aanvraag suppletie-uitkering explosieven 2021

Hieronder ga ik op enkele onderwerpen wat uitgebreider in.

Hart van Oosterhout kost flink meer euro’s

In Oosterhout is al enige tijd geleden een initiatief gegroeid om de St. Leonarduskerk te transformeren tot het nieuwe dorpshuis. Verder wil men ook basisschool SamSam een nieuw schoolgebouw geven. De inwoners van Oosterhout zien daarnaast graag nieuwe woningen voor starters en senioren. En tegelijkertijd wil men ook het evenemententerrein achter zaal Merkus opknappen.

Eerder had een meerderheid van de raad al een budget beschikbaar gesteld van € 3 miljoen. Dit budget was zomaar gegeven, zonder onderliggend plan. Nu is het college wel met een plan gekomen. Het plan kost meteen flink wat meer, namelijk € 7,2 miljoen. Het plan rammelt aan een heleboel kanten. Zo denkt het college € 1,6 miljoen te kunnen ophalen bij externe financiers. Alleen heeft men nog geen enkele zekerheid over die financiering, terwijl de planontwikkeling al jarenlang duurt. Hoe kan dat?

Kritische vragen PvdA

Logisch dat de PvdA-fractie dan enkele kritische vragen heeft gesteld aan de wethouder. Dat is ook onze rol. De vragen hadden vooral te maken met de nut en noodzaak van de sportzaal. En verder met de vraag of Overbetuwe in voldoende mate samenwerkt met Nijmegen. Beide gemeenten zouden moeten kijken wat er nodig is aan accomodaties en hoe je dat op een doeltreffende manier samen kunt doen. De plannen rond Hart van Oosterhout lopen al een tijdje. En dan vindt de PvdA het een gemiste kans dat het huidige college nog geen enkele indicatie geeft van wat er op de plaats van het huidige dorpshuis en de school in de toekomst wordt gerealiseerd. Het college vraagt de gemeenteraad wel om € 7,2 miljoen uit te trekken voor het nieuwe dorpshuis en de sportzaal. En ze laten de nieuwe mogelijkheden en eventuele inkomsten daaruit in het ongewisse. Van een college verwacht de PvdA dat ze vooruit denken en inzichten geeft wat men op de openkomende plekken gaat doen.
Het college kiest ervoor om onvoldragen plannen voor te leggen aan de gemeenteraad. En dat toevallig vlak voor de verkiezingen. Logisch dat de PvdA niet blij is met dit college en de wethouder die dit plan trekt.

Wat gaan we doen in de gemeenteraad?

Natuurlijk ziet de PvdA-fractie de grote voordelen aan dit plan. Ook Oosterhout heeft behoefte aan een locatie waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en waar op een goede manier ruimte is voor bewegingsonderwijs en sport. En ja, wij zien de mogelijkheden voor het bouwen van betaalbare woningen waar behoefte aan is. De woonwensen van senioren zijn gelijk aan die van de andere dorpen. Ouderen willen graag in het eigen vertrouwde dorp blijven wonen, waarin ook de mensen leven met wie ze zich verbonden weten en voelen. Mijn vader heeft zijn dorp, Driel, moeten verlaten omdat er geen geschikte woning was voor hem en hij zorg dichtbij nodig had. Uit zijn ervaring weet ik wat het betekent om je geboortegrond en de mensen die je liefhebben en ondersteunen, te moeten verlaten.

Toch blijven we uitermate kritisch op het college en de wethouder. Wij zullen een voorbehoud maken voor wat betreft de noodzakelijke kredieten. De PvdA stemt wel in met de visie. Nog niet met de kredietverlening, tenzij het college de ongewisheid daarover snel weet weg te nemen.
De wethouder heeft alle partijen uitgenodigd om op dinsdag 8 febuari te spreken over de financiële onderbouwing. Dit maakt duidelijk dat het college het voorstel te vroeg heeft voorgelegd aan de gemeenteraad. Het college zet de gemeenteraad daarmee voor het blok zet (van de verkiezingen). Dat is geen fatsoenlijk bestuur. Ook dat zullen wij op 15 februari duidelijk maken. Kortom de planontwikkeling Hart van Oosterhout kan doorgaan. De PvdA had graag gezien dat de planvorming al verder was geweest.

Ontwikkelvisie Driel Zuid-Oost

In Driel, aan de Dorpsstraat, wordt een plan ontwikkeld voor woningbouw, waarvan 30% voorzien wordt voor sociale huur, 20% voor sociale koop (tot NHG grens) en 50% voor middeldure en dure koop. Belangrijke ontwikkeling is ook de bouw van een nieuwe basisschool voor ongeveer 250 leerlingen ter vervanging van de huidige ‘De Meeuwenberg’.

De PvdA is blij met deze plannen. De Meeuwenberg is dringend aan een nieuw schoolgebouw toe. Het dorp kan de nieuwe woningen erg goed gebruiken voor huisvesting van starters, senioren en gezinnen. Een klankbordgroep heeft waardevolle ideeën ingebracht voor de planontwikkeling. Voor de PvdA is het onbegrijpelijk hoe de wethouder en het college hebben kunnen besluiten om de Molenstraat als ontsluiting voor het plangebied te gaan  gebruiken. Samen met andere fracties zullen wij een andere oplossing bepleiten. Driel Zuid-Oost grenst aan de wijk ‘Schuytgraaf’ in Arnhem. Daar past een zekere mate van hoogbouw bij. Ook andere fracties brachten dit punt naar voren.

Scalabor

Scalabor is de voortzetting van wat voorheen Presikhaaf bedrijven was. Scalabor voert voor enkele regiogemeenten, waaronder Overbetuwe, het formeel werkgeverschap voor sw-medewerkers uit. Door de daling van het aantal medewerkers (gemiddeld 6% per jaar) en de vergrijzing van de doelgroep sw kan Scalabor de dienstverlening voor de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) niet onder dezelfde voorwaarden blijven doen. Er komt daarom een bijdrage voor de gemeente voor begeleiding en ontwikkeling van sw-medewerkers. Na een onderzoek stelt het college voor om een vergoeding per sw-medewerker per jaar (fte) te gaan betalen van € 1.866 in 2023, € 2.601 in 2024 en €3.261 in 2025.

Wat vindt de PvdA?

Zover wij weten voert Scalabor het materieel werkgeverschap voor de Wsw-taken goed uit. Eind 2020 is een tevredenheids- onderzoek en evaluatie uitgevoerd. Hieruit bleek dat alle partijen positief terugkijken op de wijze waarop invulling is gegeven aan de uitvoering van de Wsw-taken door Scalabor. 54% van de medewerkers was extern gedetacheerd en 85% van de mensen had een individueel ontwikkelplan (IOP). Het ziekteverzuim was minder dan het landelijk gemiddelde. In de raadsvergadering zal de PvdA aandacht vragen voor de onafhankelijkheid en daarmee juistheid van het onderzoek. Met de FNV blijven wij ons inzetten voor deze bijzondere groep van werknemers.

Speelbeleid

De PvdA staat achter maatregelen waarmee Bewegen, Ontmoeten, Spelen en Sporten (BOSS) samen mogelijk wordt gemaakt. Kinderen verdienen een buitenruimte die hen kansen biedt om zich fysiek en mentaal gezond te ontwikkelen. Speelruimtes horen daar zeker bij. Aan de wethouder is meegegeven dat speelruimtes voor kinderen al bij de start van een nieuwe wijk moeten worden aangelegd en niet pas als alle woningen en straten zijn aangelegd. Kinderen willen en moeten onmiddellijk in de buitenruimte kunnen spelen. Onze gemeente moet daarvoor gaan zorgen.

Woonagenda 2025

Een plek om te wonen is een recht. Dat staat voorop in ons verkiezingsprogramma 2022-2026 ‘een socialer Overbetuwe’. En niet voor niks. Het vinden en kunnen betalen van een woning is voor veel mensen in onze dorpen een groot probleem. Daarom wil de
PvdA vooral meer betaalbare huurwoningen en sociale koopwoningen bouwen. De mensen met een groot eigen vermogen kunnen voor zichzelf zorgen. Het is nu tijd dat de politiek opkomt voor mensen met een kleine(re) portemonnaie. Er is een flink tekort aan betaalbare koop- en huurhuizen. De bouwproductie voldoet niet aan de vraag. Wat nu wel wordt gebouwd, is vaak te duur. En de wachtlijst voor een sociale huurwoning in onze dorpen is onrustbarend opgelopen. Dus we moeten aan de slag.

Wat gaan we doen?

De PvdA wil dat de gemeente ingrijpt door de woningmarkt aan te pakken. We moeten volkshuisvesting weer voorop stellen. Zo voorkomen we dat de markt jongeren verdringt die willen beginnen aan een eigen zelfstandig leven. Ook ouderen moeten een aangepaste woning kunnen krijgen in het dorp waar zij zijn geworteld. Daarom bouwen we sociale huurwoningen (tot 752 euro per maand) en middenhuurwoningen (752 tot 1.050 euro per maand), maar experimenteren we ook met sociale koopwoningen (tot 250.000 euro). Bestaande woningen maken we weer betaalbaar door de huursector te reguleren en de bewoningsplicht, waardoor een koper de gekochte woning zelf moet gaan bewonen. We grijpen de energietransitie aan om slechte woningen te verbeteren. Zo bouwen we aan onze dorpen waardoor alle inkomensgroepen een huis kunnen vinden in een groene buurt. Met woningen die niet meer gebouwd worden voor de hoogste bieder, maar voor de mensen die het dorp draaiende houden.

PvdA wil een actievere overheid

Het college zegt dat zij met een gezamenlijke aanpak van markt, maatschappelijke partners en gemeente tot een versnelling van de woningbouw willen komen. In werkelijkheid geeft het college nog altijd de markt het voortouw. En maakt zich daardoor volledig afhankelijk van de marktpartijen. De PvdA wil een actievere overheid met een grondpolitiek die het mogelijk maakt dat meer betaalbare woningen worden gebouwd. Daarnaast willen we dat in de nieuwe woningbouwplannen minimaal 25% van de woningen circulair wordt ontwikkeld. In het middengebied van de regio Arnhem en Nijmegen, de gemeenten Overbetuwe en Lingewaard willen we om en nabij 3.000 à 4.000 extra woningen bouwen. Deze zijn ook bedoeld voor mensen uit de regio en het land. Het oostelijke gedeelte van onze gemeente, rondom Elst,  ligt tussen Arnhem en Nijmegen in en wordt al intensief gebruikt. Het westelijk deel van onze gemeente is een gebied met meer een landelijke functie. Ook in de dorpen van het westelijk deel, waaronder Zetten en Heteren, zien wij kansen voor woningbouw. De meeste kansen voor woningbouw zien wij echter in het oostelijke deel van onze gemeente.

Laatste raadsvergadering in  deze periode

Op 15 februari vindt de laatste inhoudelijke raadsvergadering van deze raadsperiode plaats. Natuurlijk zal de PvdA daar een flinke inhoudelijke inbreng geven. Dan gaat het om bovenstaande onderwerpen en ook over de jeugdzorg in Overbetuwe en de fietsveiligheid op de Westeraam (Elst). Daarover later meer op de website.

 

In de raadsvergadering van 24 maart nemen we afscheid van mijn collega-raadslid Cécile de Boer. Tenzij iedereen meedoet aan een zo ontzettend geweldige campagne dat de PvdA zes raadszetels haalt. Werk aan de winkel dus, terwijl het raadswerk gewoon doorgaat.

Cécile de Boer, Elbert Elbers,

raadsleden PvdA Overbetuwe