Raadsvergadering 20 april 2021

23 april 2021

Raadsvergadering 20 april 2021

In de raadsvergadering van 20 april 2021 was de PvdA-fractie erg actief. Cécile de Boer startte de vergadering door alle inwoners, ondernemers, jongeren en ouderen moed in te spreken in deze coronatijden. Ze vroeg iedereen om nog even vol te houden en mee te werken aan de vaccinaties. Dan kunnen we elkaar hopelijk weer snel ontmoeten en het leven oppakken, zoals het is bedoeld. In elkaars nabijheid en met alle mogelijkheden om er iets moois van te maken.

Dijkversterking Wolferen – Sprok

Het college wilde meewerken aan een plan van het Waterschap Rivierenland om de Waaldijk tussen Wolferen en Sprok aan te pakken. Hiermee wil men de bewoners en waarden achter deze dijken voor langere tijd beschermen tegen hoogwater en overstroming vanuit de Waal. Om de dijk te kunnen versterken hebben Waterschap en gemeente een uitvoerig planproces doorlopen. In de raad spraken we over een bestemmingsplan om deze dijkversterking mogelijk te maken. Alle raadsfracties werden benaderd door inwoners, die zich grote zorgen maakten over de plannen. Hun zorgen spitsten zich toe op een aantal zaken:

  • Nut en noodzaak van de dijkversterking (norm 18.000m3ps) bij Lobith zou om meerdere redenen discutabel zijn;
  • Het is de vraag of de grond die gebruikt gaat worden om de dijk te verhogen en te versterken wel schoon is?;
  • Waarom kiest het Waterschap voor kunststof-damwanden als er geen bewijs van effectiviteit is?;
  • Is het in tijden van zomerse droogte wel verstandig om in de winter het water zo snel mogelijk af te voeren?
  • Het waterschap zou een buitendijkse oplossing onvoldoende serieus onderzocht hebben;
  • De werkzaamheden zouden leiden tot een toegenomen stikstofdepositie;
  • De biodiversiteit zou afnemen door de ingreep waar veel bomen, heggen en struwelen moeten wijken voor het plan.

De inwoners voelden zich helemaal niet gehoord door het Waterschap, de provincie Gelderland en de gemeente Overbetuwe. Deze overheden waren niet bereid om te luisteren naar de inbreng van inwoners en om daar iets mee te doen. ‘Wij weten wat goed voor u is en de plannen zijn veel te technisch of ingewikkeld voor u om goed te kunnen begrijpen.’ Verder waren genoemde overheden niet bereid om te kijken naar eerder uitgevoerde dijkversterkingen elders in Nederland, waar inwoners wel invloed konden hebben op de plannen. Om al deze redenen stemde de PvdA tegen het bestemmingsplan. Alle andere fracties stemden voor de plannen en daarmee tegen de bezwaren van de inwoners.

Gemeente betaalt te weinig uitkering

Eind maart ontvingen de raadsleden informatie van het college over een bericht van de Nederlandse Omroep Stichting (NOS). Volgens dat bericht hadden enkele gemeenten te veel geld ingehouden bij bijstandsontvangers met schulden https://nos.nl/artikel/2374538-ruim-10-000-ontvangers-bijstand-de-dupe-van-fout-bij-gemeenten.html Ook in Overbetuwe ontvingen bijna dertig bijstandsgerechtigden in januari, februari en maart 30 euro per maand te weinig aan uitkering.

Het college vond een terugbetaling (door de gemeente) van de te veel ingehouden bedragen niet logisch. CDA, GBO en VVD vonden dat de deurwaarders het geld moesten terugbetalen aan de inwoners. De PvdA vond dat het college hiermee wegliep van zijn verantwoordelijkheid voor inwoners, die het financieel niet breed hebben. En wij wilden dat het college de inwoners zou compenseren. Andere partijen in de raad steunden het college. De wethouder deed als toezegging dat het college in de toekomst beter op zal letten en eerder contact zal opnemen met beslagleggers.

Railterminal Gelderland

Op initiatief van PvdA en de fractie BOB ging de raad akkoord met het indienen van een zienswijze tegen een ontwerpvergunning Wet Natuurbescherming bij de mogelijke realisatie van Railterminal Gelderland. De PvdA Overbetuwe is tegen de aanleg van een Railterminal. Het kost bakken vol met belastinggeld en nut en noodzaak van de Railterminal zijn volstrekt onduidelijk.

De PvdA vindt het belangrijk en absoluut noodzakelijk dat de provincie kijkt naar alternatieven en uitlegt wat de dwingende reden is om de Railterminal aan te leggen. Ook zou er (meer) compensatie moeten plaatsvinden voor de uitstoot van stikstof als gevolg van de aanleg (ADC-toets).

Gelukkig waren alle fracties het eens met ons. De motie van PvdA en BOB werd raadsbreed aangenomen. En ook het college stemde schoorvoetend in met het indienen van een zienswijze. Wel een duidelijk signaal dat Overbetuwe de aanleg van een Railterminal in de buurt van Valburg-Reeth niet ziet zitten.