Maatregelen tegen Gazprom nodig

27 februari 2022

Maatregelen tegen Gazprom nodig

Aan de rand van Europa is het oorlog. De inval van Poetin in Oekraïne is een ongekende daad van agressie die we sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog niet hebben gezien. Dit vraagt om een heel duidelijke reactie van Europa en de rest van de wereld. De Oekraïners willen in vrijheid leven zonder angst, maar worden geconfronteerd met een Russische invasie.

Ook zien we hoe dappere Russen in verschillende steden de straat op zijn gegaan om te demonstreren tegen Poetin’s oorlog. Ook zij zijn slachtoffers van een dictator die in zijn eigen wrede waanbeelden is gaan geloven.

De politieke partijen zitten middenin een campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dit is geen onderwerp en moment om politiek te bedrijven. Wel om te laten zien dat de politiek ook lokaal meeleeft met de mensen in Oekraïne. En dat wij indirect geen financier willen zijn van een oorlogsmachine. Dat zijn we nu wel door gas te kopen van een bedrijf dat helemaal in handen is van de Russische staat en oligarchen. Om die reden doet de PvdA in Overbetuwe een oproep aan alle partijen die in de gemeenteraad zitten en aan het college om zo snel mogelijk het contract met Gazprom te beëindigen. Gemeenteraad en college van Overbetuwe zouden samen onderstaande verklaring kunnen afgeven. De PvdA zou graag zien dat de hele Overbetuwse politiek zich achter deze verklaring stelt.

Verklaring gemeenteraad en college van Overbetuwe

Op 24 februari 2022 zijn we allen wakker geworden in een ander Europa. Vrede en veiligheid zijn wreed verstoord door een ongekende daad van agressie die de meesten van ons in hun leven niet hebben meegemaakt. Dit vraagt om een reactie van Europa en de rest van de wereld. Ook van de lokale overheden die immers het dichtst bij de mensen staan.

De beelden uit Oekraïne grijpen ons aan. Een tank die tweemaal over een rijdende auto rijdt. Een moeder die haar kind stevig vasthoudt en zegt dat ze angstig is, maar dat niet wil laten zien. Mensen die bescherming zoeken in schuilkelders en metrostations. De inval van Poetin in Oekraïne vraagt om onze reactie. De Russische agressie mag niet ongestraft blijven. 

 

Regionale inkoop van gas

Overbetuwe is onderdeel van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen en koopt regionaal gas in bij Gazprom. Dit bedrijf is in handen van de Russische staat en de inkomsten spekken de Russische oorlogskas. Het is onacceptabel dat Overbetuwe hiermee indirect de Russische invasie in Oekraïne financieel mogelijk maakt.

Op korte termijn gaat de regio weer een nieuw contract afsluiten voor de inkoop van gas vanaf 1 januari 2023 tot en met 2026 (vier jaar met een verlengingsoptie). 

Overbetuwe pleit voor maatregelen

Met begrip voor formele belemmeringen en de oriëntatie op mogelijke stappen door de regio spreken de gemeenteraad en het college van Overbetuwe uit dat:

  1. het onwenselijk is dat Overbetuwe nog langer gas afneemt van Gazprom;
  2. bestaande afspraken met Gazprom zo snel mogelijk moeten worden ontbonden;
  3. Overbetuwe bereid is om met andere gemeenten en waterschappen, die gas van Gazprom afnemen, het Rijk en de Europese Unie gezamenlijke acties in gang te zetten om bestaande afspraken met Gazprom te ontbinden en Gazprom uit te sluiten van een nieuwe gunning.

De Oekraïners verdienen onze volledige steun in deze moeilijke tijd.

De raad van de gemeente Overbetuwe

Het college van Burgemeester en wethouders van Overbetuwe