Een wedstrijdje laagste lasten

12 november 2022

Een wedstrijdje laagste lasten

Inbreng PvdA in raadsvergadering bij Programmabegroting 2023

Voorzitter, collega’s,

Vooruit- en terugkijken

Een wedstrijdje laagste lasten of investeren in noodzakelijke voorzieningen voor onze inwoners? Met de Programmabegroting 2023 gaan we vooruit kijken. Maar hadden we niet meer tijd moeten besteden aan terugkijken? Waaraan hebben we, als gemeenteraad, het laatste jaar onze beperkte tijd besteed; waren dat ook de belangrijkste problemen waarmee inwoners van Overbetuwe worstelden en wat heeft het opgeleverd?

Een reflectie op ons eigen handelen als raad in samenwerking met het college lijkt ons aangewezen en raadzaam. 

Problemen inwoners

De PvdA ziet vier belangrijke problemen voor onze inwoners. Dan gaat het om wonen, bestaanszekerheid, zorg en ons klimaat. Op een paar punten ga ik in.

Betaalbaar wonen

Hebben starters een betaalbare woning kunnen vinden? Kunnen ouderen hun grote eengezinswoning verlaten voor een kleinere woning?  Veel te weinig. Het college streeft ernaar om 250 woningen per jaar te realiseren. Als je de aantallen in de grondcomplexen die in de Programmabegroting (pagina’s 91 en 92) staan, optelt, dan redden we die realisatie in 2023 al niet. 

Moties Land van Tap en nieuwbouw sociale huur

De PvdA dient, mede daarom, voor het Land van Tap een motie in om de bouw van woningen te versnellen. Met een andere motie roepen we het college op om samen te werken met de lokale wooncorporaties om de nieuwbouwopgave sociale huur in Overbetuwe écht waar te maken.

Jeugdhulp, minder uitgeven meer problemen

Voorzitter, de tweede bestuursrapportage laat een voordeel zien op de Jeugdhulp van € 1,3 miljoen. Dat komt omdat het Sociaal Team Overbetuwe kritischer kijkt naar nut en noodzaak van de in te zetten ondersteuning. Tegelijkertijd zijn er gezinnen in Overbetuwe die niet of niet op tijd de noodzakelijke hulp krijgen die nodig is. Dus onze gemeente geeft minder uit en de problemen van sommige gezinnen worden groter. Een wedstrijdje laagste lasten of investeren in noodzakelijke voorzieningen voor onze inwoners? Is het trouwens toeval dat voor de inrichting van het Sociaal Team Overbetuwe ook € 1,3 miljoen wordt geïnvesteerd.

Onacceptabel voor de PvdA

Dat is onacceptabel voor de PvdA. Wat gaan we daaraan doen? Welke visie heeft het college hierop? Heeft u oplossingsrichtingen gedeeld met de raad? Welke mogelijkheden heeft de raad om hieraan iets te doen? Welke ideeën bestaan er bij de fracties? 

Weinig voorstellen van college

Voorzitter, 

Het valt de PvdA op dat er in de tweede helft van 2022 in verhouding tot eerdere jaren erg weinig voorstellen vanuit het college richting raad komen. Wat is volgens het college de oorzaak daarvan? Na de verkiezingen verwachtte de PvdA dat het college bij de Kadernota 2023 richting zou geven. Een visie bleef uit. Het college verwees ons naar de Programmabegroting. En wat is dan nú de richting van dit college? 

Geen duidelijke visie college

In de begroting lijkt een duidelijke visie te ontbreken. Met het college loopt de raad achter de feiten aan. Het is niet voor niks dat er zoveel moties zijn ingediend die om een visie vragen. 

Motie onderwijshuisvesting

Met de fractie BOB wil de PvdA vraagstukken over onderwijshuisvesting beter in beeld krijgen. Daarvoor hebben we actuele en betrouwbare cijfers over leerlingenprognoses nodig. PvdA en BOB vragen het college via een motie om de bijstelling van het strategisch meerjarig huisvestingsplan onderwijs een jaar naar voren te halen.

Motie bewegingsonderwijs

Met een andere motie wil de PvdA een tekort aan ruimte voor bewegingsonderwijs aanpakken. Nieuwbouw van sportzaal De Kruisakkers in Elst moet eindelijk meer prioriteit krijgen.

Kennisniveau gemeente

Voorzitter,

Ook, en juist, als publieke taken zijn uitbesteed, moet de overheid, als opdrachtgever, zelf over inhoudelijke kennis beschikken. Anders kan ze geen duidelijke opdracht formuleren, noch het resultaat beoordelen of risico’s tijdig op het spoor komen. Die inhoudelijke kennis ontbreekt nu regelmatig. Het eigen kennisniveau bij onze gemeente moet omhoog. Op teveel gebieden is Overbetuwe afhankelijk geworden van externe inhuur. Hoe ziet de portefeuillehouder dit en zijn de risico’s hiervan voldoende in beeld?

Keuzes PvdA

Afsluitend voorzitter,

In het uitvoeringsprogramma schrijft het college tróts te zijn op de lage lasten voor de inwoners. Opvallende woordkeuze. Als sociaaldemocraten kiest de PvdA voor een nieuwe woning waarin inwoners kunnen leven, voor betaalbare klimaatmaatregelen voor iedereen, een huisarts dichtbij, een benaderbare wijkagent, fatsoenlijke opvang van vluchtelingen en asielzoekers en een overheid die actieve inwoners ondersteunt als zij zich inzetten voor het algemene belang in hun dorpen. De PvdA kiest niet voor een wedstrijdje laagste lasten.

Dank u voorzitter. 

Elbert Elbers

fractievoorzitter PvdA Overbetuwe

8 november 2022