Afscheid raadslid Cécile de Boer

26 maart 2022

Afscheid raadslid Cécile de Boer

Op donderdag 24 maart nam Cécile de Boer afscheid als raadslid voor de PvdA. In de raadsvergadering werd zij toegesproken door burgemeester Patricia Hoytink-Roubos. Daarna sprak fractievoorzitter Elbert Elbers Cécile toe, waarna zijzelf enkele behartenswaardige woorden sprak.

https://channel.royalcast.com/overbetuwe/#!/gemeenteoverbetuwe/20220324_1

Bij een afscheid horen emoties. En die zag en hoorde je volop bij Cécile. Hieronder de tekst die ik op 24 maart uitsprak voor ons geweldige raadslid Cécile de Boer.

Lieve Cécile,

Vandaag is het dan zover. Je neemt afscheid van deze raad. Gelukkig heb je ruim voor de verkiezingen aangegeven geen nieuwe periode als raadslid te willen. Je kon het drukke raadswerk niet meer combineren met je werk als bestuursadviseur bij de gemeente Arnhem, je gezin, de  mantelzorg voor je schoonouders en het vele vrijwilligerswerk in Heteren. 

Cécile, je hebt een enorm sterk ontwikkeld sociaal rechtvaardigheidsgevoel. Binnen en buiten de gemeenteraad ben je een volhardende strijdster voor gelijke vrouwenrechten. Hiermee volg je Suze Groeneweg, de eerste vrouw in de Tweede Kamer. Het was Suze Groeneweg die actie voerde tegen de plannen om gehuwde vrouwen te ontslaan. In 1929 ijverde zij voor de mogelijkheid om vrouwelijke burgemeesters te benoemen, wat pas in 1931 een feit werd. Ook vanaf toen werd het mogelijk om een vrouw te benoemen tot ambtenaar van de burgelijke stand. Suze Groeneweg was de eerste vrouw die hiertoe werd benoemd.

In Overbetuwe sta jij in de voetsporen van deze strijdbare vrouw. Net zoals jouw moeder Gerda, die ook jarenlang raadslid is geweest in onze prachtige gemeente. 

 

 

Een goed raadslid zijn is verre van eenvoudig. In de ogen van inwoners doe je het regelmatig helemaal verkeerd. Toen je vier jaar geleden startte, Cécile, zat je boordevol ambitie om echt iets te kunnen betekenen voor inwoners. Je werkte mee aan heel veel moties en amendementen. Ik noem er een paar zoals het regelen van een financiële waardering voor de boa’s, raadsleden meer de school in, een gelijke vergoeding voor alle stagiairs, Hart voor Heteren, een activiteitenveldje bij de Julianaweide in Heteren, woonwagenstandplaatsen, een bronzen beeld voor generaal Sosabowski en een betere samenwerking binnen de raad. Aan het gebrek daaraan heb je je soms mateloos geërgerd. Dat siert je, die bevlogenheid en gedrevenheid om samen met elkaar iets te willen bereiken. Dank daarvoor. 

 

Binnenkort staan we binnen PvdA-kring stil bij jouw zelfgekozen vertrek uit de raad. Ik mag je nu twee presentjes aanreiken. Voordat ik dat doe sluit ik af met deze woorden die passen bij een sociaal-democraat zoals jij die bent en blijft:

“Je wordt bewogen door je liefde voor onze gemeente, de mensen die in onze dorpen wonen en voor de vrijheid en het bestaansrecht voor allen, die de wens in zich dragen naar een betere tijd.”

Dank Cécile!

Elbert Elbers, fractievoorzitter PvdA Overbetuwe 

AFSCHEIDSWOORDEN CÉCILE DE BOER IN RAADSVERGADERING 24 MAART 2022

Beste collega raadsleden, college van B&W en aanwezigen,

Twee weken geleden tijdens de verkiezingscampagne, waren we met een aantal raadsleden op het Westeraam College waar we met leerlingen in gesprek gingen over lokale politiek en verkiezingen: heel erg leuk en voelde ook als zinvol om te doen. Mooie gesprekken over school, wat hun bezig houdt en wat deze scholieren willen worden als ze klaar zijn op het Westeraam. Superleuk om te horen wat hun dromen zijn en wat ze graag willen gaan doen. Bij de politie om hun wijk veiliger te maken of een eigen bouwbedrijf starten en woningen duurzamer maken. Eindelijk konden we de motie “raadsleden in de klas” uitvoeren en in gesprek gaan met scholieren, uitleggen waarom het belangrijk is om te gaan stemmen en een nieuwe gemeenteraad te kiezen. Ik realiseerde me toen weer dat ons werk als volksvertegenwoordiger door de corona pandemie de afgelopen twee jaar sterk is beïnvloed. Er zijn natuurlijk veel ergere consequenties en gevolgen van de corona pandemie die een veel grotere impact op de samenleving hebben gehad; niemand had kunnen voorzien wat de invloed van deze afgelopen periode op ons leven zou zijn. Ook het raadswerk heeft hierdoor, voor mij persoonlijk, een andere invulling gekregen. Ik hoop én spreek de wenst uit dat alle raadsleden weer veel meer de dorpen in gaan en niet in de bubbel van het gemeentehuis blijven hangen zodat het gevoel van urgentie, waar gaat het écht om voor onze inwoners,  weer wordt meegenomen vanuit de dorpen naar de raadszaal. Hier naar deze raadszaal waar het politieke debat gevoerd moet worden! Of het nu windmolens zijn die onze energietransitie moeten versnellen, hoe gaan we bedrijventerreinen verduurzamen, de wachtlijsten in de jeugdzorg verminderen of zorgen voor genoeg speelveldjes in nieuwe woonwijken: het debat moet gevoerd worden mét onze inwoners in de dorpen en met elkaar; hier in de raad. 

POLITIEK TE BELANGRIJK OM ALLEEN AAN MANNEN OVER TE LATEN

Elst Borst zei al in 1998: de politiek is veel te belangrijk om alleen aan mannen over te laten. Er worden elke dag beslissingen genomen die het leven van vrouwen en meisjes direct beïnvloeden. En de politiek is nog steeds dé plek waar je dingen kunt veranderen of op z’n minst kunt bijsturen. Teleurgesteld was ik na de verkiezingen in voorjaar 2018 toen het nieuwe college bekend werd gemaakt en bleek dat er geen enkele vrouw in dat college zat. Na de komst van onze nieuwe griffier, Dorien van der Kamp, de benoeming van onze burgemeester, Patricia Hoytink-Roubos, in het voorjaar van 2019 én met de komst van wethouder Brigitte Faber-de Lange, na de zomer van 2019, hadden we drie vrouwen op belangrijke plekken in onze gemeentelijke politieke arena. Ik hoop dat het nieuwe college én de raad diversiteit hoog in het vaandel hebben staan. Politiek moet écht een afspiegeling zijn van de samenleving en daarbij is de politiek te belangrijk om aan mannen over te laten. Ik ben blij dat er nieuwe vrouwelijke raadsleden worden benoemd volgende week; hoewel het aantal, wat mij betreft, natuurlijk wel wat hoger had mogen zijn! 

DRIE OPMERKELIJKE GEBEURTENISSEN

Vrees niet beste collega raadsleden (ik realiseer me dat dit nu écht de laatste keer is dat ik dit kan zeggen!) ik ga hier vanavond geen opsomming geven van de dingen waar ik een bijdrage aan heb mogen leveren de afgelopen vier jaar. Ik wil nog wel graag drie dingen benoemen in deze afscheidsspeech. 

1. HART VAN HETEREN

De eerste motie die ik mocht toelichten als kersvers raadslid in april 2018, in de oude raadszaal van het gemeentehuis, ging over het Hart van Heteren. Het onderwerp van de motie was een oproep aan de politiek om openheid en transparantie na te streven bij de ontwikkeling van het “Hart van Heteren”. De gunfactor was nog groot aan het begin van de raadsperiode en de motie werd, na een stevig debat, aangenomen. Het is geweldig dat na alle inspanningen van Heterense inwoners, de Heterense dorpsraad én natuurlijk de goede en constructieve samenwerking met Overbetuwse ambtenaren, partners uit de bouwsector, college en raad dit najaar het Hart van Heteren geopend gaat worden! Een van de redenen waarom ik zelf graag raadslid wilde worden in Overbetuwe was om als Heterense inwoner werkelijk invloed te hebben en er voor te zorgen dat het Hart van Heteren gerealiseerd zou worden. Het is gelukt! Dit succes hebben we met heel veel mensen samen gerealiseerd en ik ben blij en trots dat ik daar een kleine bijdrage aan heb mogen leveren. Hartelijk dank aan iedereen die hier aan mee heeft geholpen! En natuurlijk kijk ik uit naar de opening later dit jaar. 

2. DERK VAN WIERSUM EN EEN VEILIG OVERBETUWE

Een gebeurtenis die veel indruk op mij heeft gemaakt de afgelopen raadsperiode is de volgende: Op de dag dat advocaat Derk van Wiersum was vermoord in Amsterdam in september 2019 hadden wij als raad een informatieavond in het opleidingscentrum van de politie in Elst. We mochten zelf leren schieten op de schietbaan met een pistool. Dit had ik nog nooit eerder gedaan en ik vond het een heftige ervaring. Ik hoop dat Overbetuwe een veilige gemeente blijft voor onze inwoners en dat de nieuwe raad zich hier voor zal blijven inzetten.

3. STEUN SLACHTOFFERS AARDBEVING MOLUKKEN

Een ander moment dat ik niet zal vergeten was de raadsvergadering waarbij de motie over steun voor de slachtoffers van de aardbeving op de Molukken werd besproken. Dit was voor mij een dieptepunt van deze raadsperiode. Het feit dat wij als raad niet bereid waren om werkelijk naar elkaar te luisteren en toenadering te zoeken vond ik heel triest. Ik hoop dat de nieuwe raad de beginselen van “Deep Democracy” beter in de praktijk gaat brengen. Democratie begint met het respect voor je tegenstander, optimale informatie geven naar het publiek en de discussie niet uit de weg gaan! Dat hadden we beter kunnen doen met elkaar

DANKWOORD

En als laatste punt wil ik heel graag een aantal mensen bedanken voor hun steun, hun wijsheid, hun aandacht en hun positieve energie die ik de afgelopen vier jaar heb mogen ontvangen. 

Allereerst hartelijk dank medewerkers van de griffie! Annemarie, Joni, Monique en Dorien. Heel fijn dat jullie ons hebben bijgestaan de afgelopen jaren en altijd bereid waren om mijn vragen te beantwoorden en van adviezen te voorzien. 

Hartelijk dank ook John, Annelies, Stephan en Caroline voor jullie goede zorgen voor de raad als bodes in het gemeentehuis! Heel fijn dat alles altijd klaarstond,  zowel in het Westeraam College waar we lang hebben vergaderd (en het soms laat was en alles weer terug op z’n plek moest worden gezet) en ook hier in het  gemeentehuis waren jullie altijd bereid om ons te helpen als we jullie hulp nodig hadden. 

En natuurlijk wil ik graag mijn fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid bedanken. Sociaal democraat in Hart en Nieren: Elbert Elbers. Hartelijk dank lieve Elbert voor je kennis en wijsheid, jouw ervaring en ook je geduld de afgelopen vier jaar. Het was fijn en leerzaam om samen met jou te werken aan een socialer Overbetuwe. We hebben zeker niet alles bereikt wat we voor ogen hadden maar ik heb er alle vertrouwen in dat je met hulp van Denise, Jochem, Lia en Gabrielle én de nieuwe raad kunt blijven bouwen aan een Overbetuwe waar meer betaalbare woningen worden gebouwd, fatsoenlijk werk te vinden is, goed onderwijs wordt gegeven en gelijke kansen voor iedereen boven aan de lokale agenda staan. 

HET THUISFRONT

And last but not least: het thuisfront (die hier helaas niet aanwezig kunnen zijn vanavond dus ik kijk ze even recht aan nu) maar die mij door dik en dun hebben gesteund de afgelopen vier jaar. Heel hartelijk dank lieve Hans, mijn drie kinderen Roos, Willemijn en Abel en lieve mam:  zonder jullie had ik dit niet kunnen doen. Ik kijk er naar uit om weer meer tijd met jullie te kunnen doorbrengen en spontaan dingen te kunnen doen ’s avonds en in de weekenden!! 

Hartelijk dank collega raadsleden en college voor de samenwerking de afgelopen jaren. Ik heb veel van jullie geleerd. Ik ben dankbaar dat ik de kans heb gekregen om, met jullie samen, de belangen van de Overbetuwse inwoners te vertegenwoordigen in onze lokale democratie. 

Veel succes en wijsheid gewenst de komende vier jaar. En vergeet niet: Het gaat om de mensen!