De PvdA-fractie in de gemeenteraad stelt vragen aan het college over het betalen van fatsoenlijke lonen in de thuiszorg. Alle gemeenten in Nederland besteden volgens Europese regels de thuiszorg aan. En vrijwel allemaal kiezen zij voor de goedkoopste optie in plaats van kwaliteit. De huishoudelijke hulpen krijgen hier de rekening van. Gemeenten willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. In Overbetuwe moet dit anders! De PvdA wil dat Overbetuwe fatsoenlijke lonen in de thuiszorg mogelijk maakt.
Een grote aanbieder van thuiszorg, de Stichting Thuiszorg Midden-Gelderland (STMG), staat op het punt om te moeten stoppen met hun werk in Overbetuwe. Dit heeft enorm ingrijpende gevolgen voor hun klanten. En daarmee voor onze inwoners van Overbetuwe. Het kan ook baanverlies betekenen voor de medewerkers van STMG. Zonder reële tarieven voor 2019 en verder ziet de stichting echter geen andere mogelijkheid. STMG heeft in de gemeente Overbetuwe een omzet van plusminus € 800.000,00. Er werken bijna 60 medewerkers en zij ondersteunen 350 inwoners.
Zeker zijn van een mooie oude dag in je eigen huis, ook als je zelf niet meer alles in het huishouden kan bijhouden. Zelfstandig tot het echt niet meer anders kan. En niet eenzaam weggestopt worden in een bejaardenhuis. Dat was de belofte van de Wmo. En die belofte is ingelost: ouderen blijven steeds langer thuis wonen.
Dat kon alleen dankzij de vele thuiszorgmedewerkers, die zich dag en nacht inzetten om onze oma’s, opa’s, moeders en vaders te verzorgen. Om hun huizen schoon te maken, hun maaltijd klaar te maken, en een praatje te maken. Belangrijk en waardevol werk waar, volgens de PvdA, een fatsoenlijke vergoeding tegenover hoort te staan.
Gemeenten moeten een reële kostprijs vaststellen. Onduidelijk is inhoeverre Overbetuwe voldoet aan deze fatsoenseisen. Volgens STMG zou er op dit moment een groot verschil zitten tussen het concept tarief vanuit de gemeente Overbetuwe en de kostprijs. Het college van Overbetuwe schijnt van mening te zijn, dat de tarieven van onze gemeente aansluiten bij die van omliggende gemeenten. Echter, volgens STMG zouden voornoemde tarieven “by far” het laagste zijn in het werkgebied van STMG en de gemeenten waarvan zij weten dat zij de tarieven hebben vastgesteld.
Vanwege de enorme maatschappelijke gevolgen voor onze inwoners en voor de medewerkers van STMG (en mogelijk andere aanbieders) wil de PvdA binnen dertig antwoord ontvangen van het college op de volgende vragen:
Vragen aan het college van burgemeester en wethouders:
- Kent u het bericht ‘Strijd tegen onderbetalende gemeenten in de thuiszorg’?
- Voldoet onze gemeente aan het Besluit Reële prijs Wmo 2015? Zo nee, waarom niet?
- Kunt u toelichten hoe u getoetst heeft of de inschrijvende partij inderdaad een reële prijst hanteert?
- Wat is de reële prijs die betaald wordt door de gemeente?
- Welke prijzen betalen omliggende gemeenten?
- Resulteert deze reële prijs ook in een fatsoenlijk loon voor thuiszorgmedewerkers en krijgen zij betaald conform de cao-afspraken? Zo nee, waarom niet en wat gaat u hieraan doen?
- Werken de thuiszorgmedewerkers in onze gemeente conform de cao-afspraken onder fatsoenlijke arbeidsomstandigheden? Zo nee, waarom niet en wat gaat u hieraan doen?
De Pvda wil dat mensen zeker zijn van een mooie oude dag in hun eigen huis. En wil ook dat werknemers in de thuiszorg zeker zijn van fatsoenlijke lonen. Het roer bij aanbestedingen moet om. Overbetuwe moet niet gaan voor de laagste prijs van een aanbieder, maar moet gaan voor kwaliteit.