4. Overbetuwe Gezond

Gezondheid is meer dan de af- of aanwezigheid van ziekte. Het is het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale levensuitdagingen om te gaan en zoveel mogelijk eigen regie tevoeren. Gezondheidsverschillen worden veroorzaakt door verschillen in sociaal-economische positie, zoals slechte huisvesting, werkloosheid of andere achterstanden. Mensen uit de laagste inkomensgroep leven gemiddeld zes jaar korter dan mensen met hogere inkomens. Bovendien zijn zij in de laatste vijftien jaar van hun leven vaak ongezonder. Daarnaast is de toegang tot zorg en ondersteuning ook ongelijk verdeeld. De coronacrisis heeft deze kloof alleen maar vergroot. Deze gezondheidsverschillen accepteert de PvdA niet.

Overbetuwe Gezond

Gezondheid is meer dan de af- of aanwezigheid van ziekte. Het is het vermogen van mensen om met
de fysieke, emotionele en sociale levensuitdagingen om te gaan en zoveel mogelijk eigen regie tevoeren. Gezondheidsverschillen worden veroorzaakt door verschillen in sociaal-economische positie, zoals slechte huisvesting, werkloosheid of andere achterstanden. Mensen uit de laagste inkomensgroep leven gemiddeld zes jaar korter dan mensen met hogere inkomens. Bovendien zijn zij in de laatste vijftien jaar van hun leven vaak ongezonder. Daarnaast is de toegang tot zorg en ondersteuning ook ongelijk verdeeld. De coronacrisis heeft deze kloof alleen maar vergroot. Deze gezondheidsverschillen accepteert de PvdA niet.

Ondertussen werken de mensen in de zorg keihard. Daarbij zijn ze soms meer tijd kwijt aan de administratie en verantwoording dan ze aan hun cliënten besteden. Ook in de Wmo en de jeugdzorg is het marktdenken doorgeschoten en zijn er teveel aanbieders om uit te kunnen kiezen.
Dat kan en moet anders! Wij beperken de marktwerking, en gaan uit van vertrouwen in de zorg- en welzijnsprofessionals. Wij zien er lokaal op toe dat wij met zorgaanbieders werken die niet gaan voor winstmaximalisatie, maar voor goede zorg.

Niet de markt, maar de mens staat centraal. Daarom praten we ook niet over stelselwijzigingen, maar over hoe we de zorg zo goed mogelijk kunnen organiseren in onze gemeente. Dit doen we zo:
Als collectieve hulp zijn er de Sociale Teams Overbetuwe. Deze teams zijn dichtbij de mensen in de dorpen georganiseerd en bieden hulp en ondersteuning aan inwoners. Voor individuele hulp hebben we voorzieningen die aansluiten bij een specifieke vraag of behoefte van een persoon of gezin.

Onze plannen:

  • Zorg dichtbij: zorg moet beschikbaar, bereikbaar en betaalbaar zijn. De menselijke maat is daarbij belangrijk. We denken niet vanuit het stelsel, maar vanuit wat iemand nodig heeft. Het moet voor elke inwoner onmiddellijk duidelijk zijn, waar je met je zorgvraag terecht kunt. Daarom organiseren we de toegang zo eenvoudig en dichtbij mogelijk. Als gezinnen zorg nodig hebben, is het belangrijk dat het gezin perspectief krijgt om uiteindelijk zichzelf weer te kunnen redden. De overheid kan niet alleen voor zorg en welzijn zorgen. Daarbij zijn andere partners nodig: het dorpshuis, dorps- en buurtverenigingen, de school, de bibliotheek, de sportverenigingen. Partners waarmee je de sociale netwerken in de dorpen kan versterken.
  • Ziekenhuis van de toekomst: Rijnstate bouwt ‘een ziekenhuis van de toekomst’ in Elst. De werkzaamheden op het terrein naast het station zijn gestart in juni 2021. Volgens planning opent Rijnstate in het eerste kwartaal van 2023 de deuren van het nieuwe pand. De ziekenhuisvoorziening in Elst biedt ruimte aan verschillende specialismen voor poliklinische zorg en dagbehandeling. Ook een functieafdeling en diagnostiek krijgen een plek.
  • HUISKAMER van Elst: de PvdA is blij met deze nieuwe maatschappelijke invulling en functie van de stationsomgeving. En de PvdA wil graag dat de ziekenhuisvoorziening voor verbinding zorgt door plaats te bieden aan ontmoeting en sociale activiteiten, zoals bijvoorbeeld een ‘Huiskamer’.
  • Investeren in een gezonde leefstijl: een gezonde leefstijl voorkomt vaker zware gezondheidsproblemen – dat is door de pandemie opnieuw duidelijk geworden. Er wordt veel meer geld aan genezing besteed dan aan het voorkomen van ziekte. Ziektepreventie verdient zichzelf terug. We maken het daarom makkelijker om gezonder te leven. We zorgen voor een gezonde omgeving, door bijvoorbeeld meer sportieve plekken in de openbare ruimte in te richten en toegang tot gezonde voeding te verbeteren, onder andere via scholen. We zijn er ook eerder bij om kleine problemen klein te houden.
  • Voorkomen eenzaamheid: mensen wonen zo lang mogelijk thuis in hun eigen dorp. Tegelijkertijd zien we dat bij ouderen eenzaamheid en dementie vaker voorkomen. Het bestrijden van eenzaamheid zien we als onze maatschappelijke opgave: liever elke week iemand die langs gaat bij kwetsbare ouderen om te vragen hoe het gaat en wat er nodig is, dan dat we alles vertalen in het maximum aantal uren huishoudelijke hulp.
  • Jongerenwerkers: zij hebben een belangrijke signalerende rol, doordat zij laagdrempelig het gesprek aangaan met jongeren en jongeren bij bijvoorbeeld een potje voetbal hun verhaal kunnen doen. Deze manier van werken, vanuit een laagdrempelige vertrouwensrelatie, speelt een belangrijke rol in het voorkomen van zwaardere zorg voor jongeren.
  • Communicatie in plaats van bureaucratie: de gemeente moet zich opstellen als betrouwbare en kundige partner in samenwerking met zorg- aanbieders. Dat betekent dat de gemeente op een andere manier (jeugd)zorg moet inkopen met minder administratieve lasten en bureaucratie. Onze gemeente moet minder denken vanuit wantrouwen en spreadsheets en accepteren dat sommige mensen niet exact in beleidscategorieën passen.
  • Continuïteit van zorg en een vertrouwd gezicht: liefdevolle zorg zit in een goede relatie met zorg- en hulpverleners. Elke keer als deze relatie wordt verbroken door een aanbesteding, bemoeilijkt de gemeente zelf de liefdevolle zorg en hulp. Daarom werken we zoveel mogelijk met langdurige contracten. Zo kunnen we ervoor zorgen dat de overgang van de gemeentelijk gefinancierde zorg naar de zorgverzekeringswet zonder onderbrekingen kan verlopen. Zorgaanbieders moeten niet alleen zorgen voor hun cliënten, maar ook voor goede samenwerking met andere zorgaanbieders. Dat betekent dat continuïteit van zorg meer prioriteit krijgt in de afspraken met zorgaanbieders. Zo vormen zorgaanbieders een hecht en stabiel netwerk, waarbij geen enkele inwoner van Overbetuwe tussen wal en schip valt. Daarnaast verminderen we de marktwerking in de zorg en willen we af van wachtlijsten. Mensen die toch op een wachtlijst komen te staan, worden ondertussen begeleid zodat hun situatie niet verergert.

 

Denise van den Berg

Denise van den Berg

Even voorstellen Graag wil ik mij even voorstellen. Mijn naam is Denise van den Berg, ik ben 34 jaar oud en woon samen met mijn man en zoontje in het prachtige Valburg. Ik ben geboren en getogen in Zutphen, waar ik een groot deel van mijn leven gewoond heb. Na mijn studie Communicatiewetenschap in Nijmegen,

Meer over Denise van den Berg