6. Gelijke kansen voor ieder kind
Goed onderwijs begint voor kinderen met een vaste, bevoegde leraar voor de klas. Goed onderwijs legt de nadruk op de ontwikkeling van talent. Goed onderwijs laat kinderen van verschillende achtergronden samen leren. Goed onderwijs neemt verschillen weg. Door het lerarentekort en door de toenemende ongelijkheid staat goed onderwijs in onze gemeente onder druk. Dat laten we niet gebeuren.Gelijke kansen voor ieder kind
Goed onderwijs begint voor kinderen met een vaste, bevoegde leraar voor de klas. Goed onderwijs legt de nadruk op de ontwikkeling van talent. Goed onderwijs laat kinderen van verschillende achtergronden samen leren. Goed onderwijs neemt verschillen weg. Door het lerarentekort en door de toenemende ongelijkheid staat goed onderwijs in onze gemeente onder druk. Dat laten we niet gebeuren.
Met lef en liefde gaan we door met onze strijd voor beter onderwijs en gelijke mogelijkheden voor ieder kind. Door ongelijk te investeren, bereiken we de gelijkheid die noodzakelijk is. We investeren in onderwijs en in naschoolse programma’s van bijvoorbeeld sport- en cultuurorganisaties, zodat deze toegankelijk en betaalbaar blijven voor alle kinderen. We stoppen onze strijd pas als alle kinderen gelijke mogelijkheden krijgen en hun schooladviezen zijn gebaseerd op waar ze naartoe groeien, in plaats van waar ze vandaan komen.
We vinden het onaanvaardbaar dat niet iedereen een eerlijke kans krijgt en doen er in onze gemeente alles aan om leerachterstanden en laaggeletterdheid tegen te gaan en de kansengelijkheid te bevorderen. Samen met de scholen en de kinderopvang maken we een Lokale Educatieve Agenda, waarin we de problemen in onze gemeente in kaart brengen en met passende oplossingen komen om ongelijkheid tegen te gaan.
Natuurlijk zijn de scholen verantwoordelijk voor de inhoud van het lespakket, maar dat betekent niet dat we als gemeente aan de zijlijn toe gaan kijken en ons alleen met de huisvesting bemoeien. We helpen scholen om zich te ontwikkelen tot sociale ontmoetingsplaatsen, bieden kinderen met leerachterstanden extra steun, zorgen ervoor dat leraren in onze gemeente betaalbaar kunnen wonen, bevorderen de diversiteit en bestrijden de kansenongelijkheid met gericht beleid. Voor ons is de school de plek waar je al je leeftijdsgenoten ontmoet, de plek waar je je veilig voelt en waar je een eerlijke start in het leven maakt.
Alle kinderen doen mee
Het is onacceptabel, dat één op de negen kinderen in Nederland in armoede leeft en opgroeit. Veel van deze kinderen groeien op in een eenoudergezin. Armoede is van grote invloed op de opvoeding en op hoe ouders het ouderschap ervaren. Kinderen die opgroeien in armoede hebben van meet af aan een slechtere start in het leven. Voor de PvdA is dat onaanvaardbaar en we vinden dat ieder kind mee moet kunnen doen en dat ieder kind een eerlijke kans verdient.
Onze plannen:
- Ieder kind een eerlijke start: toch maakt het ook in onze gemeente steeds meer uit waar je wieg staat, wie je ouders zijn en hoe breed hun portemonnee is. Voor de PvdA is dat onaanvaardbaar. In ons beleid, maar ook in onze samenwerking met scholen, na- en buitenschoolse opvang en ouders doen we er alles aan om de kansengelijkheid te vergroten en leerachterstanden in te halen.
- Investeren extra in onze voor- en vroegschoolse educatie (VVE): hiermee voorkomen we dat peuters en kleuters uit kwetsbare gezinnen met een achterstand aan hun schoolcarrière beginnen. Door naast onderwijs en kinderopvang ook vrijetijdsbesteding, ontspanning, sport en cultuur te bieden, krijgen alle kinderen de mogelijkheid zich optimaal te ontwikkelen.
- De school als ontmoetingsplaats: in onze gemeente is de school meer dan alleen een plek waar leerlingen onderwijs krijgen. De school wordt ook buiten schooltijden een sociale ontmoetingsplaats. We brengen de buitenschoolse opvang en de voor- en vroegschoolse educatie onder in het schoolgebouw. Schoolpleinen zijn geschikt om te spelen en te ontdekken en nodigen uit tot bewegen. Daarom maken we schoolpleinen ook na schooltijd toegankelijk.
- Overbetuwepas: onze gemeente heeft een Overbetuwepas voor iedereen met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum. Te besteden bij verenigingen en ondernemers van onze gemeente. We nemen de belemmeringen weg voor kinderen, die in armoede opgroeien, om aan alle school- activiteiten mee te doen. Als daar een laptop en/of fiets voor nodig is, dan worden deze verstrekt.
- Eindejaarsbon: in de maand december krijgen alle gezinnen met kinderen, waarvan de ouders gebruik maken van de schuldhulpverlening en/of een inkomen tot 130% van het sociaal minimum hebben, een eindejaarsbon van € 100 te besteden bij verenigingen/organisaties en ondernemers in Overbetuwe.