Vrouwen in de politiek

Door Cecile de Boer op 31 december 2019

Terugblikken op 2019

In december worden we overladen met terugblikken op 2019. Op tv de jaaroverzichten, in vele kranten artikelen en foto- reportages over de hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar. Ook op sociale media wordt er veel aandacht besteed aan wat ons heeft beziggehouden afgelopen jaar. Er is veel geschreven over het vrouwenkiesrecht. En het belang van vrouwen in de politiek. Finland heeft met de 34-jarige Sanna Marin een nieuwe vrouwelijke premier gekregen. En met haar een ministersploeg met veel vrouwen. Alle media besteedden ruim aandacht hieraan. Ik kijk nu al uit naar de verkiezingen in 2021, waarna we in Nederland hopelijk de eerste vrouw als premier kunnen verwelkomen. 

Honderd jaar vrouwenkiesrecht

In 2019 hebben we gevierd dat in Nederland 100 jaar geleden het vrouwenkiesrecht werd ingevoerd. Honderd jaar geleden mochten vrouwen voor het eerst naar de stembus om hun stem uit te brengen. Een klein aantal vrouwen was al actief in de politiek. Denk aan Aletta Jacobs, één van de voorvechters van het vrouwenkiesrecht en Suze Groeneweg, de eerste vrouw (toen SDAP, later PvdA) in de Tweede Kamer in 1918. Vanaf 1919 werden vrouwen meer zichtbaar in de politiek. 

 

Vrouwen op belangrijke functies

Wat betreft zichtbaarheid van vrouwen in de Overbetuwse politiek is er afgelopen jaar veel veranderd. Dit jaar hebben we in Overbetuwe een nieuwe griffier (Dorien van der Kamp), een nieuwe burgemeester (Patricia Hoytink-Roubos) en een nieuwe wethouder (Brigit Faber) gekregen. Alle drie vooraanstaande functies worden nu ingevuld door een vrouw. En daar is de PvdA heel erg blij mee. Niet alleen omdat dit de beste kandidaten waren voor deze functies. Ook omdat wij ervan overtuigd zijn dat het van groot belang is dat er meer vrouwen actief zijn in de politiek. Alleen in een ideale samenleving is het benoemen van gender onnodig. De realiteit is, ook in Overbetuwe, nog geen optimale situatie; vrouwen komen meer barrières tegen dan mannen. Daarom zijn wij ook blij met het vrouwenquotum dat is aangenomen in de Tweede Kamer. Het is een tijdelijke maatregel die ervoor moet zorgen dat er meer vrouwen op strategische plekken komen waar besluiten worden genomen die alle inwoners van Nederland aangaan.

Aantal vrouwen in Overbetuwse politiek

In de Overbetuwse gemeenteraad is het aantal vrouwen afgelopen jaar niet toegenomen. Sinds de verkiezingen in 2018 zijn 11 van de 29 raadsleden vrouw: 2 CDA, 2 Groen Links, 1 GBO, 1 VVD, 2 D66, 1 BOB, 1 CU, 1 PvdA. Dus net iets meer dan 1/3 van de Overbetuwse gemeenteraad bestaat uit vrouwelijke raadsleden. In 2020 zal de PvdA zich blijven inzetten voor een beter inclusief Overbetuwe. Daarover meer in 2020! 

Ik wens iedereen een hele goede, gezonde en sociale start van het nieuwe jaar!

 

 

Cecile de Boer

Cecile de Boer

Geboren aan de overkant van de Rijn in 1968 en in 1972 naar Heteren gekomen samen met mijn ouders en mijn jongere broer Olaf. Ik heb een heerlijke jeugd gehad in Heteren en ben opgegroeid in een warm rood nest in de Crocusstraat. Wij kenden onze buren goed (de Crocusstraat heeft maar 5 huizen) en

Meer over Cecile de Boer