Actie voor vrijheid
Wereldwijd voert Amnesty International actie voor vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid. Rond 10 december wordt actie gevoerd voor vrouwelijke mensenrechtenactivisten van over de hele wereld. Vrouwen die demonstreren voor gelijke kansen, kritiek uiten op hun regering, zich niet laten wegsturen van hun land. Want vrouwen die hun nek durven uit te steken krijgen nog vaker dan mannen te maken met (seksuele) intimidatie, lastercampagnes en verkrachting.
Zondag 9 december schreef ik daarom brieven naar regeringsleiders. Samen met veel andere mensen uit Overbetuwe tijdens de vierde schrijfmarathon voor Amnesty in De Ruimte van de Protestantse Gemeente Elst. Ik vroeg om de onmiddellijke vrijlating van de 30-jarige Atena Daemi uit Iran. Zij verzet zich tegen de doodstraf, zoals steeds meer mensen in haar land. Op Facebook en Twitter leverde ze kritiek op executies, ze deelde flyers uit en liep mee in een vreedzaam protest tegen de executie van een jonge vrouw. Nadat ze in oktober 2014 werd opgepakt, volgden 51 dagen van eenzame opsluiting en vernederende verhoren. In een rechtszaak van slechts een kwartier werd ze veroordeeld tot 14 jaar cel om onder andere het ‘samenkomen en samenzweren tegen de nationale veiligheid’. In hoger beroep werd die straf teruggebracht tot 7 jaar.
Ik schreef voor gerechtigheid voor Marielle. Tienduizenden Brazilianen gingen de straat op toen de 38-jarige Marielle Franco in maart 2018 werd vermoord. Marielle was een populaire politica uit een favela en kwam op voor mensenrechten in haar land. Zij zette zich onvermoeibaar in voor de rechten van armen, de Afro-Braziliaanse jeugd, vrouwen en LHBTI’s. Haar daadkracht is een inspiratie voor velen in een van de gevaarlijkste landen voor mensenrechtenactivisten. Ik riep de Braziliaanse president op de moord op Marielle te onderzoeken en de verantwoordelijken te berechten en mensenrechtenactivisten in Brazilië te beschermen.
En ik schreef voor Nawal. Toen in 2016 protesten uitbraken in het achtergestelde Rifgebied in Marokko, besloot Nawal Ben Aissa zich aan te sluiten bij de strijd voor betere leefomstandigheden. Ze werd een van de bekendste gezichten van de Hirak-protestbeweging en daarmee slachtoffer van de dreigementen die volgden. In de zomer van 2017 werd Nawal vier keer opgepakt en urenlang vastgehouden. In februari 2018 kreeg ze zelfs een voorwaardelijke gevangenisstraf van 10 maanden. Ik riep de regeringsleider van Marokko op ervoor te zorgen dat Nawal en haar familie niet meer worden lastiggevallen.
In actie komen voor deze mensen blijft nodig. Ook vanuit Nederland, vanuit Overbetuwe en zeker ook vanuit de PvdA. Omdat opkomen voor mensen, die strijden voor vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid tot onze uitgangspunten hoort en ons maakt tot wat we zijn: mensen.