Door Elbert Elbers op 17 september 2017

Polenherdenking 2017 in Driel

Zaterdag 16 september was ik aanwezig bij de herdenking van de bijdrage van de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade van generaal Sosabowski aan de operatie Market Garden. Indrukwekkende toespraken van de Poolse ambassadeur in Nederland, de heer Czepelak. Pas in functie sinds zondag 10 september sprak hij ons aan in vloeiend Nederlands. Om te vertellen dat juist in Driel voor iedere Pool een gevoel van trots, verbittering en dankbaarheid samenkomt. Verder was er ook een actuele toespraak van onze burgemeester Toon van Asseldonk.

Tegen een achtergrond van gekleurde berichtgeving en fake-news, vertelde hij, dat ook de Polen van Driel de gevolgen van dit soort nieuws aan den lijve hebben ondervonden. De 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade met zijn bevelhebber Generaal-Majoor Stanislaw Sosabowski kreeg in 1944 ten onrechte de schuld van het mislukken van de Slag om Arnhem. Door dit beeld, dat breed werd verspreid, werden, volgens burgemeester Van Asseldonk, de offers genegeerd die de Polen in Driel hebben gebracht voor onze vrijheid. Een belangrijke les bij nieuwsberichten is, aldus de burgemeester: vraag door en oordeel zelf. Neem geen genoegen met propaganda of met fake-news. Blijf zelf denken en laat je niet intimideren.

Een indringend en behartigenswaardig advies van onze burgemeester bij de Polenherdenking 2017 in Driel.

 

 

 

Elbert Elbers

Elbert Elbers

“Stem PvdA voor een lokaal links geluid!” Het hele leven is politiek. En politiek doet er toe. Lokaal beslis je over fatsoenlijk werk, betaalbare woningen voor iedereen en toegankelijke zorg in de dorpen. Omdat ik actief bij die keuzes betrokken wil zijn, ben ik lid geworden van de Partij van de Arbeid. Een partij die

Meer over Elbert Elbers