Op bezoek bij provincie

Door Elbert Elbers op 11 november 2020


Op bezoek bij provincie Gelderland

Woensdag 11 november bezocht ik met de fractievoorzitters van D66 en Burgerbelangen Overbetuwe, Roel Eefting en Ard op de Weegh, de provincie Gelderland. Natuurlijk niet zomaar, nee met een concreet doel. En wel de leden van Provinciale Staten toespreken ter gelegenheid van een zogeheten ‘Open Agenda’. Elke inwoner van de provincie kan dan over een onderwerp dat op de agenda van de provincie staat zijn zegje doen. Om daarmee de mening van Provinciale Staten te beïnvloeden.

Railterminal Gelderland bij Valburg/Reeth

Deze woensdag, 11 november, behandelt de provincie hun begroting. Daarin stelt het college van de provincie, Gedeputeerde Staten, voor om een groot bedrag extra uit te trekken voor aanleg van de railterminal. Dit voornemen van de provincie riep bij sommige raadsfracties bereidheid tot actie op. Elke fractie werd uitgenodigd om met een taxibusje naar de Provincie te gaan en daar aan de Statenleden uit te leggen dat de raad van Overbetuwe niet blij is met de railterminal. Uiteindelijk waren alleen PvdA, D66 en Burgerbelangen Overbetuwe (BOB) in staat om te gaan. En ik mocht de statenleden toespreken. Zie hieronder de tekst.

Inspreektekst bij provincie woensdag 11 november 2020

Goedenochtend, 

Dank voor uw aanwezigheid hier of via de livestream. 

Mijn naam is Elbert Elbers, fractievoorzitter van de PvdA in Overbetuwe. Ergens anders in dit prachtige Gelders Huis zijn ook de fractievoorzitters van D66 en Burgerbelangen Overbetuwe aanwezig.

Directe aanleiding voor ons om u toe te spreken is een motie die de gemeenteraad van Overbetuwe op 3 november j.l. heeft aangenomen met 29 stemmen voor en 0 tegen. 

Duidelijker kan het niet.

Motie gemeenteraad

Strekking van de motie: 

als het budget voor de aanleg van de Railterminal Gelderland (RTG) omhoog moet door een indexering van het beschikbaar gestelde bedrag, dan moet dit ook gelden voor het bedrag, dat nodig is voor de landschappelijke inpassing van de railterminal.

Later vandaag beslist u over een forse verhoging van het budget voor de aanleg van een Railterminal Gelderland. 

Wij als fractievoorzitters uit de gemeente Overbetuwe zouden het heel verstandig en wijs vinden, als u als Provinciale Statenleden ook het budget dat voor de landschappelijke inpassing van de railterminal beschikbaar is gesteld, verhoogt.

Gedeputeerde Staten zijn vergeten dat aan u voor te leggen. 

Herstel dat en indexeer de bijdrage van € 4,5 miljoen, zodat de inpassing van de railterminal fatsoenlijker en meer duurzaam kan plaatsvinden.

Moeizaam overleg met provincie

Wij als fractievoorzitters uit de gemeente Overbetuwe hebben gemerkt dat het overleg over de railterminal tussen provincie en gemeente stroef verloopt. Dit heeft ertoe geleid dat college en gemeenteraad van Overbetuwe op 6 oktober j.l. een uitgebreide zienswijze hebben ingediend op het Ontwerp inpassingsplan Railterminal Gelderland en het Ontwerp besluit hogere waarde wet Geluidhinder. 

Wij als fractievoorzitters uit Overbetuwe zouden het heel verstandig en wijs vinden, als u als Provinciale Statenleden deze zienswijze aandachtig tot u neemt en in uw besluitvorming betrekt. Kijk nogeens goed naar het onmisbare maatschappelijke belang van de railterminal. En heb een bijzonder oog voor het maatschappelijk evenwicht tussen de bovenlokale lusten en de lokale lasten.

Wij vragen nog een keer uw aandacht voor de verkeersveiligheid rond de railterminal en in het bijzonder de fietsveiligheid voor de middelbare scholieren uit Overbetuwe naar Lent en Nijmegen (en vice-versa). 

En realiseer u dat het bij Knoop 38 ook gaat om de ontsluiting van Nijmegen Noord en de industrieterreinen De Grift en Park 15. 

Het CDA-verkiezingsprogramma noemde een bedrag van € 30 miljoen extra om de leefomgeving rond de railterminal bij Valburg te verbeteren. Onze oproep is beschouw de landschappelijke inpassing niet als een sluitpost van de aanleg van de RTG.

Flink meer geld nodig voor aanleg railterminal

Gedeputeerde Staten vragen u vandaag om extra geld beschikbaar te stellen. De Railterminal Gelderland gaat € 20,5 miljoen meer kosten. Het totaal wordt nu € 65,5 miljoen! 

Ongelooflijke bedragen in tijden waar elke gemeente te maken heeft met oplopende tekorten in de zorg voor ondersteuning aan inwoners, het sociaal domein. 

Afsluitend voorzitter, 

Wij als fractievoorzitters uit Overbetuwe zouden het verstandig en wijs vinden, als u als Provinciale Statenleden nogeens goed kijkt naar de compenserende maatregelen, de landschappelijke inpassing en de verkeersveiligheid. Stel daar voldoende geld voor beschikbaar.

Of beter nog: investeer in de samenleving en zie af van de plannen voor aanleg van een railterminal.

https://channel.royalcast.com/gelderland/#!/provinciegelderland/20201111_1

 

 

Elbert Elbers

Elbert Elbers

  “Kies socialer. Stem PvdA!” Het hele leven is politiek. En politiek doet er toe. Lokaal beslis je over betaalbare woningen voor iedereen, een groen Overbetuwe met rode idealen, fatsoenlijk werk, en toegankelijke zorg in de dorpen. Omdat ik actief bij die keuzes betrokken wil zijn, ben ik lid geworden van de Partij van de

Meer over Elbert Elbers