Omroep Gelderland in Overbetuwe

Door Elbert Elbers op 12 maart 2018

Maandag 12 maart bracht Omroep Gelderland in samenwerking met RTV Arnhem een bezoek aan Elst. De lijsttrekkers van de politieke partijen gingen met elkaar in debat over nut en noodzaak van de Railterminal Gelderland, het bouwen van meer betaalbare woningen, het Hart van Heteren en de toekomst van Overbetuwe met de oprukkende steden Arnhem en Nijmegen.

In het debat met Jan van Baal (CDA), Hanny van Brakel (CU) en Hanno Krijgsman (GroenLinks) heb ik betoogd dat het college van CDA en D66 bij de woningbouw vooral heeft geluisterd naar projectontwikkelaars. Naar de wensen van inwoners van Overbetuwe is minder geluisterd. Het college had betaalbare woningen voor starters, ouderen en gezinnen onder meer kunnen realiseren op De Pas en in de Vinkenhof in Elst. Daar heeft de gemeente grond in eigendom. Door de prijzen van deze grond iets lager te maken kan de gemeente iets betekenen voor de inwoners. CDA en D66 hebben dit nagelaten.

In het tweede debatje kon ik duidelijk maken dat Overbetuwe een zelfbewuste gemeente is, die in het gebied tussen Arnhem en Nijmegen, prima voor haar inwoners kan opkomen en doen wat nodig is. Overbetuwe kan goed samenwerken met Lingewaard en misschien dat er in de uitvoering door de ambtenaren nog meer samen kan worden opgepakt. Er is geen enkele noodzaak voor een nieuwe herindeling van gemeenten. dat zou de afstand tussen inwoners en bestuurders alleen maar groter maken. Met Park Lingezegen is er een mooie groene buffer tussen de twee steden gecreëerd. En in het beheer en de verdere ontwikkeling van het Park moet Overbetuwe juist meer de samenwerking zoeken met Arnhem en Nijmegen.

Het was een levendig debat, waarin vooral de verschillen tussen CDA en D66 enerzijds en de andere fracties anderzijds beter naar voren kwamen, als in andere debatten. De politici beginnen de eindspurt naar de verkiezingen van 21 maart. En ook ik begin het debat steeds leuker te vinden.

Elbert Elbers

Elbert Elbers

“Stem PvdA voor een lokaal links geluid!” Het hele leven is politiek. En politiek doet er toe. Lokaal beslis je over fatsoenlijk werk, betaalbare woningen voor iedereen en toegankelijke zorg in de dorpen. Omdat ik actief bij die keuzes betrokken wil zijn, ben ik lid geworden van de Partij van de Arbeid. Een partij die

Meer over Elbert Elbers