Het hele leven is politiek

14 maart 2018

“Stem PvdA voor een lokaal links geluid!” Het hele leven is politiek. En politiek doet er toe. Lokaal beslis je over fatsoenlijk werk, betaalbare woningen voor iedereen en toegankelijke zorg in de dorpen. Omdat ik actief bij die keuzes betrokken wil zijn, ben ik lid geworden van de Partij van de Arbeid. Een partij die opkomt voor iedereen en wil dat alle inwoners van Overbetuwe kunnen meedoen.

Geboren en opgegroeid ben ik in Driel. In een arbeidersgezin, waar doen wat je zegt en hard werken, centraal stonden in het gezinsleven. Na de middelbare school in Arnhem (Nederrijn College en Katholiek Gelders Lyceum) heb ik rechten gestudeerd in Nijmegen. Al tijdens mijn studie ben ik vrijwilligerswerk gaan doen voor Amnesty International. Organiseren van schrijfavonden in de bibliotheek in Elst, voorlichting geven op scholen en het organiseren van fakkelwakes in het Centrum van Elst op 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens. En vooral veel brieven schrijven, waarin regeringsleiders werd gevraagd om mensen, die om hun overtuiging, huidskleur of geaardheid gevangen zijn gezet, vrij te laten of een eerlijk proces te geven.

Ik werd ook vrijwilliger bij VluchtelingenWerk Elst. Om mensen wegwijs te maken in hun nieuwe onbekende dorp en om hen bij te staan in de juridische wirwar. Enkele van mijn beste vrienden heb ik in die periode ontmoet. Nu draag ik een Omarm-bandje. Daarmee maak ik zichtbaar diversiteit als een meerwaarde te zien voor onze samenleving. Het Omarm-bandje is ontworpen door Omar Munie, een Nederlander, die op negenjarige leeftijd vanuit Somalië naar Nederland is gevlucht. Het wordt in de Dreamfactory in Den Haag gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De buitenkant van de bandjes is gemaakt van gebruikte reddingsvesten, waarmee vluchtelingen Europa veilig hebben bereikt. In de gemeenteraad was ik een groot pleitbezorger voor de opvang van vluchtelingen in Overbetuwe. Een meerderheid binnen de raad was echter tegen dat gebaar van menselijkheid en barmhartigheid.

 

Het geven van kansen aan mensen vind ik enorm belangrijk. Als je kansen krijgt om je te ontwikkelen, kun je jezelf opwerken en op jouw beurt ook meer bijdragen aan de gemeenschap. Onderwijs moet om die reden gewoon goed zijn. En in Overbetuwe moet de gemeente voor uitstekende onderwijsfaciliteiten zorgen. Binnen de gemeenteraad heb ik, namens de PvdA, telkens weer gevraagd om een steviger minimabeleid. Mensen moeten eerder in aanmerking kunnen komen voor financiële ondersteuning, als zij door omstandigheden daarop zijn aangewezen. Ook op het gebied van duurzaamheid heb ik gepleit voor meer ambitie vanuit de gemeente om de Klimaatdoelstellingen sneller te halen. Nu ben ik ook mantelzorger voor mijn 94-jarige vader. Samen boodschappen doen, bezoekjes brengen aan vrienden en familieleden, samen koken en eten, de was en afwas doen. Zorgen dat het leven voor hem de moeite waard blijft. Het kost veel energie.en het is zo mooi om dit voor je vader te mogen doen. Overbetuwe moet mantelzorgers en vrijwilligers binnen de vele verenigingen ondersteunen, waar mogelijk. Deze mensen zijn de drijvende krachten binnen onze samenleving.

Ons hele leven bestaat uit keuzes maken. En de politiek speelt een grote rol in het maken daarvan.
Welke kansen krijgen onze kinderen om goed onderwijs te krijgen, kennis te maken met muziek, dans, literatuur, schilderkunst, toneel enz..? Waar worden woningen gebouwd voor jongeren en ouderen? Waar vinden wij werk en ontspanning?

Om betrokken te zijn bij die ingrijpende keuzes ben ik mij lokaal gaan inzetten voor de PvdA. Dat doe ik, omdat ik het ideaal van verheffen nog steeds belangrijk vind. Dan pas kan iedereen echt meedoen. Kies daarom ook voor de PvdA. Stem PvdA voor een lokaal links geluid!