3de Elisabeth Tuijnman Cultuurprijs

16 september 2018

Op zaterdag 15 september is de Elisabeth Tuijnman Cultuurprijs voor de derde keer uitgereikt. Kunstenares Lincy Hoogveld ontving uit handen van oud-burgemeester van Overbetuwe Elisabeth Tuijnman het beeldje ‘de Uitstijger’. De uitreiking vond plaats tijdens de Kunstbeurs in Galerie 1400 in het witte kerkje tegen de dijk in Slijk-Ewijk.

De prijs werd eerder uitgereikt aan De Kik, het theater in Elst en zanger Dick van Altena. Oud-burgemeester Elisabeth Tuijnman kreeg de prijs van de raad van Overbetuwe bij haar afscheid in 2012. De prijs wordt uitgereikt aan mensen of instellingen die zich bezighouden met kunst en cultuur in de breedste zin in de gemeente Overbetuwe. Het gaat om personen en instellingen die inspirerend zijn voor anderen, boven het maaiveld uitsteken en uitstijgen boven anderen.

‘Uitstijger’ (gestileerde steltloper)
Een vogel die de nek uitsteekt met zijn poten als voelsprieten om de samenleving aan te voelen en te verrijken.
Deze vogel gaat recht op zijn doel af, het heeft geen belemmeringen zoals een mens, kijkt niet op tegen alle opstakels. Het gaat van  A naar B overdwars. Het voelt zich vrij en heeft een ruimere blik, een helikopterview. Als geheel is het een vogel die met de poten op de grond kan staan, maar tevens als ‘ie zich uitstrekt er ver bovenuit kan stijgen. Met een vrucht als basis, die zijn tentakels als voelsprieten uitsteekt voor de verrijking van de samenleving. En daarom symboliseert de prijs precies de waarde die de winnaar voor de gemeenschap heeft.